fredag, september 23, 2005

Forskarkväll över hela Europa

Den 23/9, det vill säga ikväll, firas "Forskarnas kväll" över hela Europa. Oavsett var man befinner sig händer säkert något roligt.

I Stockholm kan man gå på "Vetenskapsfestival" på LAVA (i Kulturhuset vid Sergels Torg), under namnet Utbrott (det började faktiskt redan kl 14, dvs för två timmar sedan). Bland annat kan man ligga på spikmatta - det är ju en klassiker - undersöka sin egen hjärna och uppleva en vulkan. Mest lockad är jag nog ändå av Mindball, som jag provade på för väldigt länge sedan i den svenska montern på Världsutställningen i Hannover. Man "styr" en liten boll mot ett mål på motståndarens sida genom att tänka så LITE som möjligt. Ju mer spännande det är, desto svårare blir det således. Det är nog enda gången man har tillfälle att imponera på åskådarna med sin trögtänkthet....

I Uppsala kan man bland annat bygga legorobotar på stan, blåsa jättesåpbubblor och testa 3D-glasögon - allt i ett tält på Stora Torget kl 16-19.

Det finns också aktiviteter i Lund, Örebro och Skellefteå - åtminstone.

Missar man hela forskarkvällen finns det en ny chans att se, höra och göra spännande saker nu på söndag då AlbaNova har öppet hus (Stockholm). Mellan 11.15 och 16.45 är det öppna föreläsningar. Många har någon form av anknytning till astronomi, men även andra ämnen tas upp. Man kan också gå på visningar i forskningslabben, guidad tur till arkitetkturen och konsten på AlbaNova, med mera. Bara huset är värt ett besök för den som inte tidigare varit där.

Jag ber alla icke-Stockholmska läsare om ursäkt för den nästintill totala Stockholmscentreringen. Vet ni om nåt kul som händer närmare er får ni gärna lämna tips i kommentarerna!

Inga kommentarer: