onsdag, september 14, 2005

Fysiken bakom Kung Fu

Ny Teknik skriver i sitt nya nummer (som kom ut idag) om brittiska Michelle Cain som "har studerat fysiken bakom Kung Fu, den gamla kinesiska kampsporten". Det här låter betydligt mer komplicerat än det är: det rör sig om att använda lagen om rörelsemängdens bevarande och, med hjälp av ett par tabellvärden, räkna ut hur mycket energi man kan få från handens rörelse jämfört med den energi som krävs för att bryta av en bräda (inte hela kampsporten kung fu). Hela projektet är i alla fall väldokumenterat på en snygg sida som är väl värd ett besök: www.kungfuscience.org. Här finns presentation av projektet och personerna, fysiken och beräkningarna bakom och dokumentation av Michelles försök att slå av flera plankor med handen - något som faktiskt kan resultera i skador om man misslyckas, och således inte är helt trivialt.

Projektet är ett populärvetenskapsprojekt i samband med att man firar Internationella Fysikåret ("World Year of Physics"). I Storbritannien och Irland firas även "Einstein Year" för att uppmärksamma att det är 100 år sedan Einstein publicerade sina banbrytande artiklar.

Bild från kungfuscience.org

Länkar
Ny Teknik
kungfuscience.org
Internationella Fysikåret
World Year of Physics
Einstein Year

2 kommentarer:

Rikard sa...

Jag tränar lite aikido och även om man inte säger det rätt ut så är det väldigt mycket kraftgeometri och rörelsemängdsmoment man använder sig av. När det är något jag inte begriper mig på hjälper det ibland att titta på vinklar och geometri istället för bara på fot och handrörelser. Kul är det iallafall

Malin Sandström sa...

Det ser rätt kul ut. Faktiskt ser själva "hugga av brädan"-rörelsen väldigt mycket ut som när man huggger ved (när man gör det på ett bra sätt). Det finns väldigt snygga filmer av detta på kungfuscience-sidan. Höghastighetsfoto :)

Och om inte annat kanske du kan vara intresserad av "The Physics of Forces in Aikido" som jag hittade på kungfuscience-sidan...