torsdag, september 01, 2005

Olivoljans hälsosamma sting

Ett ämne i olivolja har samma effekt som ibuprofen (den verksamma substansen i Ipren, Ibumetin mfl), det vill säga anti-inflammatorisk och smärtstillande. Ämnet är även orsaken till den "brännande" sensation som olivolja kan ge.

Sammanträffande
Upptäckten gjordes vid Monell Chemical Senses Center, och verkar ha kommit till mycket av en slump. Gary Beuchamp vid Monell hade vid tidigare undersökningar noterat att ibuprofen gav en stickande känsla i halsen när man svalde det. När han fick samma känsla vid provsmakning av färskpressad olivolja började han och hans kolleger leta efter ämnet som gav upphov till känslan. Efter att det isolerats och testats fick det namnet oleocanthal (oleo=oliv, canth=sting, al=aldehyd). På grund likheten i känselintryck (jämfört med de som uppstår från ibuprofen) undersökte de om oleocanthal hade liknande kemiska egenskaper. Det visade sig då inhibera COX-1 och COX-2-enzymer - samma mekansim ligger bakom ibuprofens anti-inflammatoriska egenskaper.

Hälsoeffekter

Långtidsanvändning av anti-inflammatoriska läkemedel är associerat med vissa hälsofördelar, bland annat minskad risk för vissa typer av cancer, stroke, hjärtsjukdomar och vissa typer av demens. Forskarna föreslår att en diet rik på olivolja kan vara en del av förklaringen till att dessa sjukdomar är mindre vanliga runt Medelhavet. Den dos av oleocanthal man får i sin dagliga diet är inte jättestor - 50 g olivolja beräknas kunna ge 10% av motsvarigheten till en dos ibuprofen - men kan ändå ha effekt, säger de. Man har ännu inte undersökt egenskaperna hos oleocanthal i detalj, men hoppas att det ska kunna ge fördelarna av antiinflammatoriska ämnen utan att ge samma biverkningar (långtidsanvändning av ibuprofen kan ge skador på njurarna och matsmältningssystemet).

Vilken olivolja innehåller mest oleocanthal?
Det är relativt lätt att känna vilken olivolja som innehåller mycket oleocanthal - det är bara att leta efter den olja som ger starkast brännande känsla. Generellt, säger studiens ledare Paul Breslin till Nature News, innehåller stormarknadsvarianterna betydligt mindre oleocanthal än de direktimporterade grekiska oljor man kan hitta hos sin lokala "orientaffär". Och det är bara extra virgin (extra jungfrulig) olivolja som gäller.

Länkar
Monell Chemical Senses Center Newsletter (pdf)
Nature News

Inga kommentarer: