tisdag, mars 20, 2007

Grus och sand mot diarré

Ett enkelt vattenfilter av grus och sand - ett så kallat biosandfilter - kan minska risken för diarré med upp till 40 procent, rapporterar amerikanska forskare.

Forskare från University of North Carolina undersökte mängden insjuknanden i diarré i två byar i Dominikanska republiken under sex månader, med och utan tillgång till ett enkelt filter av grus och sand. Den första analysen visar att insjuknanden i diarré minskade med 30 till 40 procent, också bland barn under fem år som brukar räknas som extra känsliga.

Diarresjukdomar dödar 4-6 miljoner människor varje år, främst i utvecklingsländer. Cirka två miljoner av dessa är barn, vilket gör diarre till en av de vanligaste dödsorsakerna för barn.

"Den här typen av filter har använts i tredje världen sedan 1990-talet, men tidigare fanns det bara anekdotiska bevis för att de faktiskt gav bättre hälsa", säger forskaren Christine Stauber, som deltog i projektet.

Både bakterier och virus kan filtreras bort, och till skillnad från de många diarrémediciner fungerar filtren även för barn. Filtrens stora praktiska nackdel (åtminstone för distribution) är vikten; behållaren för filtermassan av sand och grus tillverkades i betong vilket gjorde att varje filter vägde cirka 136 kilo. Men det finns kommersiella filter med behållare i plast, som väger mycket mindre.

Länkar

Nyhetsrelease (via Eurekalert)
Biosandfilter.org (tillhör företaget BushProof, som säljer biosandfilter)

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: