onsdag, september 23, 2009

Mot Bokmässan och Forskartorget!

Imorgon förmiddag kliver jag på tåget mot Göteborg och Bokmässan. Jag ska delta i en paneldiskussion om kunskapsförmedling, betitlad "Kunskap åt folket - men hur?" (kl 17.05 - 17.35, Forskartorgets scen, B05:72) ihop med UR:s VD Erik Fictelius, SACOs samhällspolitiska chef Gunnar Wetterberg, läraren Gunilla Hammar-Säfström (från tv-serien Klass 9A) och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Arrangörer är Vetenskapsrådet, UR och NE.

I samband med det kommer jag också ha en gästbloggpost uppe på NE:s blogg Kunskapsbloggen (skulle gissa att den kommer upp imorgon); en bloggpost som kommer handla om att det är kul och lätt att sprida kunskap.

För det är det - ibland. Och jag så less på de dystert domedagsaktiga toner som brukar leta sig in i diskussionen så fort man talar om att sprida kunskap; särskilt när det gäller forskares förmedling av kunskap till allmänheten - det sägs vara för lite, för motvilligt, för långrandigt ointressant, för tråkigt, för svårt att fatta, ta för mycket tid i anspråk och spenderas för lite tid på, för trivialiserat... och så vidare. Eller så tar det foträta, havregrynsgrötskletiga nyttoperspektivet över, och det talas om kunskap som vaccin mot irrläror och som rekryteringsgrund för fler studenter av önskat slag, om plikt och dygd och ansvar.

Visst, allt det där är sant. Men att motivera folk att lära sig saker för att det är Nyttigt För Dem och Bra För Samhället lär aldrig räcka långt nog, och det lär bli trögt att rekrytera nya kunskapsambassadörer om vi hela tiden pratar om hur trassligt och tidsödande det är att förmedla viktigt vetande.

Vi får inte glömma att det är kul, spännande och utvecklande också - både för de som sitter på kunskapen och de som vill komma åt den.

11/10 kl 22:12 Redigerat för att tillägga
: här är gästposten, här är kunskapsbloggens korta referat och här är SVT 24:s inspelning(!) av debatten.

måndag, september 07, 2009

Första informationen från ODE-dagen är ute!

Första sammanfattningen och dokumentationen från seminariet ODE till vetenskapen är nu ute. En tresidig sammanfattning av dagens viktigaste idéer och diskussionspunkter, samt videofilmer med de sex inspirationstalarnas anföranden finns här.

Mer kommer så småningom; uppföljande radiointervjuer i slutet av september och en essäskrift med samlade reflektioner från talare och deltagare på seminariet i slutet av november. (Samt en handledning i att göra liknande seminarier.)