onsdag, juni 15, 2011

Sommarpratande forskare år 2011

Och plötsligt blev det sommar - min definition av när sommaren börjar är rätt hårt knuten till presentationen av årets sommarvärdar. Och som traditionen bjuder, här är min lista på forskande och/eller forskningsanknutna sommarpratare:

* 6/7: Sylvia Schwaag Serger, disputerad ekonom och internationell chef för Vinnova (Sveriges "innovationsmyndighet"), med en gedigen meritlista.

* 18/7: Anna Kåver, forskande psykolog och psykoterapeut med över 30 års erfarenhet.

*28/7: Claes Hultling, läkare, docent, förlamad och paralympics-seglare, samt engagerad i arbetet för att ge ryggmärgsskadade ett bättre liv.

* 4/8: Owe Wikström, utbildad präst och psykoterapeut samt professor i religionspsykologi.

* 11/8: Barbro Osher, generalkonsul och forskningsmecenat som bland annat bidragit till Karolinska institutets Oshercentrum för integrativ medicin, och som är styrelseordförande för Bernard Osher foundation.

* 16/8: Ann Olivecrona, zoolog som vigt sitt liv åt att arbeta med och för vilda djur i Afrika.

* 21/8: Leif GW Persson, kriminolog och deckarförfattare (jodå, han skriver inte bara deckare, han har författat en hel räcka facklitteratur också)

Allt summerat, sex-sju stycken även i år, liksom förra året och förrförra. Jag börjar undra om det finns en kvot på precis så många? Kvinnorna är i numerärt överläge för första gången sedan jag systematiskt började räkna forskare, och det är väl alltid något...